Do góry

Przekąski Przepis na:

Kotosupa - cytrynowa zupa z kurczaka

Przepis dnia 2010-10-27
Kotosupa - cytrynowa zupa z kurczaka

Autor: camellia

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 456

Dodano: 25.10.2010

Odsłon: 12939

kuchnia grecka:zdrowa i prosta,charakteryzuje sie czestym zastosowaniem oliwy z oliwek i duzej ilosci warzyw i jak zdrowej cytryny...i taka jest moja zupa!

Składniki

  • 1 duzy kurczak
  • 1 por
  • 3 lodygi selera naciowego
  • 1 duza cebula(pokrojona na 4 czesci)
  • 3 duze marchewki
  • zielona pietruszka
  • oliwa z oliwek
  • 4 jajka
  • sok z jednej cutryny(moze byc wiecej)
  • 1/2 szklanki ryzu
  • sol,pieprz(moze byc vegeta,kostki rosolowe,ziarenka smaku...wedlug uznania)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. w bardzo duzym garnku gotujemy rosol z kurczaka z dodatkiem wszystkich warzyw(w calosci),oliwy z oliwek i dodatkiem przypraw...po ugotowaniu bulion odcedzic(4l czystego bulionu) ,dodac ryz i gotowac przez 25min...kurczaka odstawic do ostygniecia,oddzielamy mieso od kosci,kroimy na drobne kawalki...marchewke zetrzec na tartce o grubych oczkach,pora pokroic w talarki,liscie selera i pietruszki drobno poszatkowac

  2. wszystko polaczyc z bulionem...oddzielnie ubic mikserem jajka z sokiem z cytryny...ubijajac dodajemy 1/2 bulionu(po jednej duzej chochli)bardzo powoli ,aby nie sciela sie masa jajeczna...mase dodajemy do zupy ciagle mieszajac..w ten sposob powstanie nasza zupa cytrynowa...Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Afrulu 04 czerwca 2011 Jest to grecka zupa,dzisiaj mieliśmy ją na obiad,robię ją troszkę inaczej,ale ten sposób chyba też nie jest zły.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 25 października 2010 Jadłam kiedyś, bardzo smaczna :) podstawą jest prawdziwy rosół z kury tak jak napisałaś, broń Boże kostki rosołowe :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń