Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo dobra i syta zupa, zwłaszcza teraz gdy nadejdą jesienne chłodne dni. Ciekawe dodatki czynią z upy wręcz wykwintne danie.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 169
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 169
Składniki
Dynię przekroić obrać ze skórki, wypestkować pokroić w kostkę. Marchew obrać, umyć i pokroić. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać pokrojoną marchew i dusić 10 minut. Gdy marchew stanie się miękka, dodać pokrojoną dynię. Poddusić, przełożyć do garnka i podlać mlekiem. Gotować , aż warzywa będą miękkie. Zestawić z ognia i przestudzić, a następnie zmiksować. Uzupełnić wodą do pożądanej konsystencji. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Zagotować, zestawić z ognia i dodać śmietanę. Na patelni zrumienić garść pestek z dyni. Ser pleśniowy pokruszyć. Zupę podawać posypaną pokruszonym serem pleśniowym i pestkami z dyni, udekorowaną świeżym tymiankiem.