Do góry

Zupy Przepis na:

krem romanesco

krem romanesco

Autor: DomowaPiwniczka

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 1436

Dodano: 30.03.2018

Odsłon: 1484

oryginalny i szybki sposób na zieloną, zdrową i pyszną zupę krem :) smakuje wybornie samo lub z grzankami

Składniki

5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na dnie dużego garnka rozgrzewam olej. Wrzucam posiekaną cebulę z czosnkiem i podsmażam minutę.

    Dodaję warzywa (zima mrożone lub bulion, jesienią świeże) i podsmażam kolejną minutę. Jeśli chcę zachować soczysty zielony kolor, eliminuję marchew. Jeśli chcę by różyczki romanesco lśniły piękną zielenią, gotuję z marchwią, co powoduje lekko rudy odcień. Zalewam wodą.

    Gotuję 10 minut.

  2. Do garnka wkładam umyty romanesco w całości i gałkę muszkatołową, sporadycznie szczyptę soli.

    Gotuję kolejne 10 minut.

    Odcinam widelcem kilka różyczek do dekoracji (albo, żeby coś chrupało w zupce). Miksuję na gładką masę i gotuję jeszcze 2-5 minut. Im bardziej rozgotowane sa zielone warzywa, tym bardziej mogą stracić kolor, więc naprawdę szybkie gotowanie jest tu mile widziane :)

    Podaję najczęściej z grzankami z żytniej bagietki, smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń