Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Krem z cukinii z bułeczkami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 282
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 282
Składniki
Cebulę i czosnek oczyść i drobno posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w kawałki, a cukinię w większą kostkę.
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę oraz czosnek, zeszklij. Następnie dodaj cukinię i ziemniaki. Całość podsmaż, dopraw solą i pieprzem. Wsyp listki tymianku, zalej bulionem i zagotuj.
Gdy warzywa będą miękkie, zupę zmiksuj blenderem. Ponownie dopraw do smaku.
Zupę wlej do miseczek, udekoruj śmietaną i rozkruszonym serem. Podawaj z upieczonymi bułkami.
Bułeczki
Z drożdży, łyżeczki cukru, połowy mąki i pół szklanki mleka przygotuj zaczyn. Resztę mąki wsyp do miski, wlej pozostałe mleko, dodaj miękkie masło, sól, jajko, żółtko i wyrośnięty zaczyn. Zagnieć elastyczne ciasto.
Ciasto odstaw do wyrośnięcia na około 60 minut w ciepłe miejsce. Ponownie zagnieć. Podziel ciasto na 12 porcji jednakowej wielkości. Z każdej części uformuj trzy wałki i spleć je w warkocz.
Bułki ułóż na blasze wysmarowanej olejem, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Następnie posmaruj ich wierzch rozbełtanym białkiem, posyp solą gruboziarnistą oraz siemieniem. Piecz w piekarniku w temp. 200 °C przez 20 minut.Źródło: Na żywo