Do góry

Zupy Przepis na:

Krem z marchewki i soczewicy

Krem z marchewki i soczewicy

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 5640

Dodano: 28.01.2016

Odsłon: 1081

Gęsty, sycący krem może stanowić smaczny obiad lub kolację. Krem podałam na kolację z prażonymi płatkami migdałów. Można go jednak podać na obiad ze świeżym pieczywem lub grzankami.

Składniki

  • 3 duże marchewki
  • 1/4 korzenia selera (niedużego)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g soczewicy czerwonej
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz, curry, kurkuma
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek kroimy drobno, marchew obieramy i kroimy w plasterki, seler kroimy w kostkę.
    Cebulę, czosnek, marchew i seler podsmażamy w dużym rondlu na łyżce masła. Smażymy około 5 minut ciągle mieszając. Następnie wlewamy bulion, dodajemy soczewicę i gotujemy około 15-20 minut do miękkości warzyw. Zupę miksujemy na krem, w razie konieczności rozrzedzamy wrzątkiem. Zupę ponownie podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem, curry i kurkumą. Gdy zupa się zagotuje zdejmujemy rondel z palnika. Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami zupy, mieszamy z kremem. Krem podajemy udekorowany płatkami migdałów.

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń