Do góry

Przekąski Przepis na:

Kremowa zupa cebulowo-porowa z serem camembert i grzankami

Kremowa zupa cebulowo-porowa z serem camembert i grzankami

Autor: madziak

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1633

Dodano: 19.01.2010

Odsłon: 13541

Kremowa sycąca zupka o zaskakującym smaku

Składniki

  • 3 duże cebule
  • 1 por
  • ser camembert
  • oliwa, 3 łyżki
  • sól, pieprz, kostka cebulowa knorr
  • bulion wołowy, 1,5 litra
  • 4 kromki chleba tostowego
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • mąka, 2 płaskie łyżki
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebule i por pokroić na talarki, czosnek przecisnąć przez praskę.

  2. Na średnio rozgrzanej pateni z oliwą zeszklić czosnek, cebulę i por.

  3. Mieszankę lekko posolić, przykryć pokrywką i dusić ok. 30 min. Od czasu do czasu mieszając.

  4. Po 30 minutach cebulę i pora posypać mąką, wymieszć i smażyć ok. dwóch minut, następnie zalać bulionem, gotować 15 min.

  5. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i kosteczką cebulową.

  6. Gotową zupę zmiksować blenderem na jednolity krem.

  7. Na suchej rozgrzanej patelni zrumienić na złoto pokrojony w kosteczkę chleb tostowy.

  8. Ser camembert pokroić w kostkę.

  9. Na dno bulionówki wrzucić kilka kostek camembert, zalać wrzącą zupą, posypać grzankami.

  10. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń