Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kremowa zupa kurkowa"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Składniki
Kurki oczyść. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Pory oczyść, opłucz, potnij w plasterki. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej olej z masłem. Wrzuć cebulę, czosnek oraz plasterki porów. Smaż razem przez chwilę. Dołóż ziemniaki i kurki. Podlej winem. Gotuj na dużym płomieniu przez 2–3 mi nuty. Następnie w garnku zalej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 20 minut.
Wyjmij trochę kurek do dekoracji, resztę zupy zmiksuj. Wymieszaj ze śmietaną. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Mocno podgrzej.
Gotową zupę rozlej do talerzy. Udekoruj odłożonymi kurkami oraz posiekaną kolendrą, ew. natką.Źródło: Tina