Do góry

Zupy Przepis na:

Kremowa zupa pomidorowa

Kremowa zupa pomidorowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 2094

Dodano:

Odsłon: 3156

Jak przyrządzić obłędnie kremową zupę pomidorową - sprawdzony przepis krok po kroku. Przyrządź danie, które przyprawi Cię...o gęsią skórkę! Kremowa zupa pomidorowa z imbirem, sezamem i jabłkami. Zupa pomidorowa z makaronem, soczewicą lub z ryżem - to kwestia smaku, podajecie jak lubicie najbardziej. Najlepsza pomidorowa to jest ta ugotowana na rosole. Czy zima może być smaczniejsza? Czas na rozgrzewkę, więc patelnie w dłoń! I do dzieła :) Zobaczcie przepis na zupę pomidorową, korzystajcie z niego i ulepszajcie go! Ślicznie pozdrawiam :)

Składniki

  • 1/2 filiżanki ziaren sezamu - uprażonych na suchej patelni
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jabłka
  • 700g dojrzałych pomidorów
  • ok. 1,7 litra bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • ok. 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeże zioła do posypania i dekoracji
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich
  • dodatkowo:
  • ugotowany ryż, soczewica lub makaron do podania wraz z zupą
  • gęsta śmietana
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy posiekaną cebulę, posypujemy brązowym cukrem, chwilę zasmażamy. Gdy zmięknie, dodajemy rozgniecione płaską stroną noża ząbki czosnku, imbir, paprykę w proszku, mieszamy i smażymy, aż przyprawy oddadzą swój aromat - około 30s.

  2. Do garnka wrzucamy umyte, obrane, pokrojone na kawałki i pozbawione gniazd nasiennych jabłka,ziarna sezamu, pokrojone na kawałki pomidory, zioła dalmatyńskie krótko zasmażamy, w razie potrzeby podlewamy niewielką ilością bulionu - dusimy wszystko pod przykryciem około 15 minut.

  3. Zupę miksujemy blenderem , dolewamy pozostały, gorący bulion i doprawiamy do smaku. Zagotowujemy i gotowe.
    Aby zupa była naprawdę aksamitna i delikatna, należy ją przecedzić przez perlonowe sito.

    Zupę podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem, na wierzchu polewamy śmietanką i dekorujemy świeżymi ziołami.

    Polecam :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń