Dania główne Przepis na:
Kremowe szpinakowe nalesniki.

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 44
Dodano: 15.02.2016
Odsłon: 10252
Składniki
- 125 g swiezego szpinaku
- 2 jaja
- 200 ml mleka
- 100 ml gazowanej wody mineralnej
- sol, 2 lyzki oleju
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 200 g serka kremowego o smaku pomidory bazylia
- 2 lyzki gestej smietany
- 1 lyzka masla
- 140 g maki
- 200 ml mleka
- 100 ml smietany
- pieprz
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Szpinak umyc i posiekac. Z 130 g maki, jaja, 200 ml mleka, 100 ml wody mineralnej gazowanej i 1/2 lyzeczki soli zrobic ciasto nalesnikowe i dodac do niego pokrojony szpinak. Na rozgrzanym oleju usmazyc 4 nalesniki.
-
Papryke i cebule drobno pokroic i podsmazyc na patelni. Odstawic na chwile by ostyglo i dodac 100 g serka kremowego, 2 lyzki gestej smietany, pieprz do smaku
-
Przygotowanym kremem smarowac nalesniki.
-
I ukladac je ciasno obok siebie.
-
Lyzke masla podgrzac na patelini, dodac 10 g maki i zrobic zasmazke. Jak najszybciej dodac 200 ml mlka i 100 ml smietany. dodac pozostale 100 g serka kremowego i poczekac az sie rozpusci. Dodac soli i pieprzu do smaku.
-
Tak przygotowanym sosem zalac nalesniki i wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec okolo 10-15 Minut na termoobiegu 140 stopni ciepla.
Smacznego !
Komentarze do przepisu (0)