Do góry

Przekąski Przepis na:

krewetki saganaki

krewetki saganaki

Autor: camellia

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 465

Dodano: 16.12.2010

Odsłon: 6775

proste,szybkie w wykonaniu,dla niespodziewanego goscia...na kazda okazje

Składniki

  • 1/2 kg surowych krewetek tygrysich(obranych i oczyszczonych)
  • 6 cebulek dymek(drobno posiekanych...zielona i biala czesc)
  • 4 zabki czosnku(drobno pokrojonego)
  • 5 dojrzalych pomidorow(obranych i pokrojonych w duza kostke)
  • 250g sera feta(balkanskiego)
  • olej z oliwek
  • sol,swiezo starty pieprz,oregano
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. dymke i czosnek smazymy na oliwie z oliwek...gdy sa szkliste dodajemy pomidory...gotujemy okolo 5 min,aby odparowal nadmiar soku...dodajemy przyprawy

  2. krewetki ukladamy w zaroodpornym naczyniu, polewamy sosem...posypujemy pokruszona feta i wstawiamy do piekarnika na 20 min(200),tak aby feta lekko stopila sie i zarumienila

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

junisa3 04 marca 2012 Zrobilam to danie i musze powiedziec REWELACJA! Ja rowniez obawialam sie ze 20 min. dla krewetek bedzie za duzo, ale byly na prawde idealne i pyszne!!! Beda czesto goscily na moim stole. Dziekuje za ten wysmienity przepis, pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

camellia 17 grudnia 2010 na 5 min. zgadzam sie z panem jezeli chodzi o smazenie....niech pan weznie pod uwage,ze naczynie do zapiekania,krewetki ,ktore sa surowe,oraz feta,sa zimne...tych ostatnich nie trzymam w tem. pokojowej...robilam je w niedziele i sama bylam zaskoczona...krewetki nie byly gumowe....piekarnika nie ustawialam na ''grill''...jezeli ktos uwaza,ze 20 min.to za duzo,prosze zapiekac wedlug uznania

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GeorgeB 16 grudnia 2010 Jak znam tajemnicę krewetek to 5 minut byłoby długo, im dłużej tym twardsze i gumowate. Coś wydaje mi się, że z tym czasem prażenia w 200 stopniach doprowadzić może do zespawania krewetek z patelnią !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń