Do góry

Przekąski Przepis na:

Krokiety z kapusta i grzybami i barszczykiem

Krokiety z kapusta i grzybami i barszczykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 409

Dodano:

Odsłon: 10004

mniam mniam i wszystko zrobione z wlasnych przetworow

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Po pierwsze robimy kapuste kiszona i buraki kiszone: Buraki obieramy, kroimy na pol i na plasterki okolo 0,5 cm. Wrzucamy do wyparzonego wczesniej sloika, dodajemy czosnek, ja lubie duzo, na sloik okolo pol glowki. I wlewamy osolona wode, woda ma byc dosc slona ale bez przesady. Zakrecamy i odstawiamy w cieple miejsce , ale nie naslonecznione i nie bardzo cieple. Zalezy od temperatury , buraki moga byc gotowe w ciagu 4-5 dni lub dluzej. Jak sa juz gotowe to zlewamy sok, do butelki lub sloika i mozemy trzymac ten sok w lodowce kilka miesiecy, a pozostale buraki zalewamy jeszcze raz i powatarzamy caly proces.

  2. Kapuste szatkujemy, dodajemy starta marchewke, solimy i do sloika. Ja uzywam drewnianego walka i mocno ugniatam wszystko az sok przykryje calosc kapusty, nie dodaje wody. I tez zalezy od temperatury, okolo tygodnia. Codziennie drewniana lyzka kluje kapuste aby gazy wypuscic.

  3. A wiec robimy barszcz, gotujemy bulion z wloszczyzny, gdy gotowy dodajemy sok z burakow , ktory wczesniej ukisilismy doprawiamy sola pieprzem, majeranek i jak kto lubi to moze dodajemy czosnek. barszcz gotowy

  4. Grzyby, namaczamy, dokladnie myjemy do garnka i gotujemy do miekkosci. Kapuste zalewamy woda i gotujemy, ja dodaje tez wode z gotowania grzybow i do miekkosci.. Cebule drobno szatkuje podsmazam na zloty kolor. Kapuste odcedzam ,grzyby tez i gdy skladniki sa zimne mnieszam je i doprawiam sola i pieprzem.

  5. Z piwa i maki i jaj , robie ciasto nalesnikowe. Smaze je ale na blado, zawijam krokiety dodajac farsz . Obtaczam w mace lub bulce tartej na patelnie, pozniej do brytfanki na okolo 30 minut aby byly gorace, podaje z barszczemem , mniam

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rodzinka500 13 września 2012 takiego ciasta nalesnikowego nie robiłam ,ciekawy przepis

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 05 lipca 2012 No ,no podziwiam - przepis na szóstkę - świadczy o dużych umiejętnościach i wiedzy kucharza - chętnie wykorzystam .Pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Afrulu 05 lipca 2012 Ach Golona,ty kusicielu,robię tak zawsze gdy jestem w Polsce,na święta.A tu o grzybkach mogę pomarzyć a kapusta nie ukiśnie bo próbowałam.Ale spróbuję z buraczkami,może chociaż barszczyk...Pozdrawiam :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 04 lipca 2012 Kopara mi opadła ;) Krokiety z kapusta i grzybami są pyszne, ale w takim wydaniu jeszcze nie jadłam, tak samo jak barszczu z kiszonych buraczków. Zabieram przepis do ulubionych i jak tylko znajdę czas to na bank wypróbuję (zwłaszcza ten barszcz, bo już od dawna się przymierzałam )

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń