Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Krucha tarta z sosem bolońskim"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 156
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 156
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło pokrojone na kawałeczki, sporąszczyptę soli oraz 1 jajko. Wlej 1-2 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Marchewki i seler oczyść, obierz. Por oczyść. Warzywa opłucz, pokrój na kawałeczki. Cebulę obierz, grubo posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej. Zrumień mięso. Dołóż cebulę i pozostałe warzywa. Krótko razem podsmaż. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Do składników na patelni dodaj koncentrat pomidorowy i rozgniecione pomidory z puszki. Sos gotuj jeszcze 10 minut na średnim płomieniu. Potem zdejmij z ognia, wymieszaj z pokruszonym owczym serem. Formę posmaruj tłuszczem.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek. Wylep nim spód i brzeg formy. Na spodzie rozsmaruj sos boloński. Żółty ser grubo zetrzyj. Wymieszaj go z mlekiem i pozostałymi jajkami. Wierzch tarty polej sosem serowym. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez 40 minut. Gotową tartę udekoruj, np. oregano.
Jarosze mogą zastąpić mięso mielone w farszu czerwoną soczewicą. Wcześniej gotuj ją 15 minut w warzywnym bulionie, przypraw mieloną słodką, i ostrą papryką oraz odrobiną mielonego cynamonu.Źródło: Naj