Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kruche babeczki z kremem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 41
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2709
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 41
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2709
Składniki
Do mąki dodaj zimne masło lub margarynę, posiekaj nożem. Potem dodaj żółtka oraz cukier puder i szybko zagnieć gładkie ciasto. Owiń je w folię spożywczą, włóż do lodówki na min. 30 minut.
Foremki posmaruj roztopionym masłem. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Wytnij krążki nieco większe niż średnica foremek. Dokładnie wylep nimi dno i boki foremki. Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz 15 minut w temp. 190° C. Wystudź.
Przygotuj krem. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku. Ostudź. Truskawki rozdrobnij blenderem, posłódź do smaku. Połącz z ostudzoną żelatyną. Serek wymieszaj z cukrem pudrem. Śmietankę ubij na sztywno mikserem. Dodaj do niej serek i truskawki. Wymieszaj.
Lekko tężejący krem włóż do szprycy cukierniczej i wypełnij nim babeczki. Udekoruj wiórkami kokosowymi oraz owocami np. cząsteczkami pomarańczy.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 290 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie