Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruche ciastka z marmoladą"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 261
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 261
Składniki
Mąkę przesiej przez sito na stolnicę. Dodaj masło, posiekaj. Dodaj przesiany cukier puder, proszek do pieczenia, sól, żółtka, śmietanę, zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą, wstaw do zamrażalnika na 30 minut.
Ciasto rozwałkuj, szklanką wycinaj kółka. Połowę ciastek posmaruj marmoladą, w drugiej połowie ciastek wytnij dziurkę w kształcie serduszka. Ciastka połącz ze sobą. Do drugiej porcji ciastek zrób lukier z cukru i wody. Nałóż na ciastko, przykryj drugim, udekoruj lukrem.
Ciastka piecz 15 minut w temp. 200°C. Gorące posyp cukrem pudrem.
Czas: około godziny.
Do kruchego ciasta zamiast mąki możesz dodać zmielone migdały, zmielone orzechy włoskie lub laskowe albo ugotowaną i zmiksowaną kaszę jaglaną. By ciasto było bardzo kruche, zamiast surowych żółtek możesz dodać żółtka ugotowane i przetarte przez sitko oraz dużo masła. Im więcej tłuszczu w cieście, tym jest ono bardziej kruche.Źródło: Dobry Tydzień