Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z budyniem

Kruche ciasto z budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 214

Dodano:

Odsłon: 2572

To ciasto pamiętam jeszcze z dzieciństwa, ale często u nas gości, bo moje dzieciaki bardzo go lubią.

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • mąka pszenna 3 szkl.
  • cukier puder 1/2 szkl.
  • jajka 2 szt.
  • śmietana 18 % 1/2 szkl.
  • margaryna 15 dag
  • amoniak płaska łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Budyń:
  • budyń śmietankowy duży 2 szt.
  • mleko 1 litr
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na stolnicę dajemy wszystkie składniki na ciasto kruche i zagniatamy ciasto, które dzielimy na dwie równe części i wykładamy na formy o wymiarach 23x38 cm wysmarowane tłuszczem i lekko na boki. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

    Odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim budyń, jeżeli budyń jest bez cukru to do pozostałego mleka dodajemy cukier według przepisu na opakowaniu i zagotowujemy, jak mleko zakipi to wlewamy rozrobiony budyń i chwilę gotujemy.

    Boki z placków ścinamy. Przekładamy placek, połowa budyniu, drugi placek, pozostały budyń i na wierzch rozkruszamy palcami odcięte boki z placków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 13 stycznia fajny przepis,ale co można dać zamiast amoniaku?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 stycznia Znowu widzę babcine przepisy ;)
30-ci lat człowiek czuje się młodszy patrząc na takie ciacho, super :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 12 stycznia Nie dziwię się Twoim dzieciakom,że je bardzo lubią :) Ja bym też chętnie taki kawałeczek pochłonęła ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń