Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z pianką i malinami

Kruche ciasto z pianką i malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 227 Ocena: 5493

Dodano:

Odsłon: 6528

Pyszny kruchy spód, z budyniową pianką a na wierzchu kruszonka. Bardzo proste w przygotowaniu i nie zabiera tak wiele czasu.

Składniki

  • 200 g masła
  • 3 żółtka do ciasta kruchego + 5 białek do pianki
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 350 g mąki tortowej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 100 ml oleju
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 400 g malin
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Żótka oddzielamy od białek. Białka odstawiamy zostaną do przyrządzenia piany. Następnie do miski wsypujemy obie mąki, szczyptę soli, 3 żółtka, 1/2 szklanki cukru pudru oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Szybko zagniatamy. Dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3. Większą część odkładamy do lodówki, mniejszą do zamrażalnika. Po 30 min blaszkę o wymiarach 24x24 wykładamy papierem do pieczenia a następnie wykładamy większą ilością kruchego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 min do lekkiego zarumienienia. Odstawiamy do wystygnięcia.

  2. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem. Następnie ciągle miksując dodajemy budyń. Na samym końcu małą stróżką olej. Powstałą piankę wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy. Układamy na niej maliny a następnie na tarce ścieramy pozostałe kruche ciasto. Pieczemy 35 min w temperaturze 180 stopni. Do zarumienienia kruchego ciasta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń