Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i bardzo smaczne ciasto, którego słodycz jest delikatnie przełamana kwaśną porzeczką...
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 108
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 341
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 234
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 3405
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 108
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 341
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 234
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 3405
Składniki
Cukier zemleć na puder.
Na stolnicę przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem puderm. Dodać masło i posiekać. Dodać jajka i szybko zagnieść ciasto, uformować w kulkę i włożyć na godzinę do chłodziarki.
Rozgrzać piekarnik do 160 st. (termoobeg) lub 180-190 (bez termoobiegu). Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem.
Oderwać dwie trzecie ciasta i zetrzeć nad formą an pazurkach, po czym ugnieść, aby wytworzył się zwarty placek. Po tej czynności włożyć formę na 5 minut do chłodziarki.
Formę wyjąć i rozsmarować na niej równomiernie powidła, po czym zetrzeć na kruszonkę resztę ciasta.
Włożyć do piekarnika i piec ok. 1 godziny.