Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z rabarbarem i lekką budyniową pianką

Kruche ciasto z rabarbarem i lekką budyniową pianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 632 Ocena: 9143

Dodano:

Odsłon: 45343

Smaczne, kruche ciasto z kwaskowym rabarbarem i leciutką, rozpływająca się w ustach budyniowa pianką :-)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić na kilka godz. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko przyklepać dłonią. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez o. 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

  2. Ubić białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać rabarbar (wcześniej posypałam rabarbar pokrojony na małe kawałki cukrem, po tym jak puścił sok, odcisnęłam go). Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec w temperaturze 190ºC przez około 35 - 45 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :-)

  3. P.S. Przepis zaczerpnęłam z blogu mojewypieki.blox.pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sereberko80 21 maja 2012 agus32 bardzo sie cieszę, że smakowało :-) pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agus32 21 maja 2012 Wszystkim smakowało ,naprawdę polecam !!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agus32 10 maja 2012 Już w ulubionych, bardzo apetycznie wygląda.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agatokaj 09 maja 2012 Przepis bardzo mi sie podoba,na pewno w tym sezonie spróbuję.Do ulubionych:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kinia13 09 maja 2012 Ale białka to chyba się daje do budyniowej pianki :) pyszniasty przepis!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 09 maja 2012 Bardzo mi się ten przepis podoba. ważne jest to, że białka od kruchego ciasta mają od razu zastosowanie /zwykle zagospodarowuję je robiąc bezy/ . Przepis idzie do ulubionych, pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń