Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kruche herbatniczki z migdałem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 671
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2703
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 671
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2703
Składniki
ok. 75 minut.
Cytrynę sparzyć wrzątkiem, wytrzeć. Z połowy owocu zetrzeć skórkę. Z całej cytryny wycisnąć sok. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz zimne masło. Siekać nożem, aż powstaną grudki. Dosypać cukier. Wbić jajko. Rękoma szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Migdały przepołowić. Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkować na placek o grubości 5 mm. Foremkami w kształcie serc, księżyców, choinek, gwiazdek powycinać ciastka.
Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem. W każde ciastko wcisnąć połówkę migdała. Blachę z herbatnikami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 8-10 minut.
Kruche ciastka (ale też pierniczki) lukrujemy przed samym podaniem, aby od lukru nie zwilgotniały. Pierniczki możemy zamrozić, ale tylko „suche”. Polukru- jemy je po rozmrożeniu.Źródło: Życie na gorąco