Do góry

Desery Przepis na:

kruche kokosowo-wiśniowe...

Przepis dnia 2013-07-23
kruche kokosowo-wiśniowe...

Autor:

Przepisów i artykułów: 511 Ocena: 17580

Dodano:

Odsłon: 17294

pyszne połączenie kokosa i wiśni

Składniki

  • Spód: 150 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła (schłodzonego)
  • 1 jajko
  • Budyń kokosowy: 400 ml puszka mleka kokosowego
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 budynie kokosowe lub śmietankowe
  • 4 łyżki cukru
  • Kruszonka kokosowa: 100 g mąki pszennej
  • 125 g schłodzonego masła
  • 50 g cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • oraz: 600-700g wiśni , cukier puder
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto: do miski przesiewamy obydwie mąki, dodajemy cukier i pokrojone na kawałki masło. Rozcieramy palcami masło z mąką i cukrem. Następnie dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Wyłożyć papierem blachę 25x23cm, wylepić ciastem i odstawić na ok godzinkę do lodówki. Po tym czasie spód nakłuć widelcem.
    Piekarnik nagrzać do 160st i piec ok 25 min na blado złoty kolor.


  2. budyń: zagotować mleko kokosowe z 1 szklanką mleka krowiego. W reszcie mleka rozpuścić dwa budynie, dodać 4 łyżki cukru. Ugotować budyń.

  3. kruszonka: Wiśnie pokroić na połówki i wyjąć pestki. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni.

    do miski przesiać obydwie mąki, dodać połowę wiórków kokosowych, cukier i pokrojone na kawałki zimne masło. Rozetrzeć palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka, na koniec wymieszać z resztą wiórków kokosowych.
    Na podpieczony i ostudzony spód wyłożyć wiśnie (rozcięciem do góry).
    Przykryć budyniem i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec przez 35 minut na lekko złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anda79 24 października 2013 Ciasto boskie. Wiśnie zastąpiłam borówkami amerykańskimi, razem z budyniem kokosowym miały aksamitny i delikatny smak. Mój mąż powiedział że to najlepsze ciasto jakie jadł. Dzięki za przepis. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madzia_wi 31 lipca 2013 Upieczone. Ale bez mleka kokosowego tylko zastąpiłam je zwykłym. Świetne delikatne i mało słodkie ciasto na letnie upały. Polecam :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorcia41 24 lipca 2013 Już je lubię, wygląda pysznie :))) kciuka zostawiam i ozdrawiam :)))

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

barbarazol 23 lipca 2013 gdzie można kupić mleczko kokosowe? Czy jest drogie? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 20 lipca 2013 Ciasto godne wypróbowania - już mi ślinka cieknie-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń