Do góry

Dania główne Przepis na:

Kruche paszteciki

Kruche paszteciki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 4

Sprawdzony przepis na "Kruche paszteciki"

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 jajko + 1 białko
  • szczypta soli. 10 dag suszonych grzybów lub 50 dag mrożonych
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 czerstwej bułki
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • listki świeżych ziół do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać, posiekać ze schłodzonym masłem. Dodać śmietanę, jajko, cukier i szczyptę soli. Zagnieść szybko, uformować kulę, zawinąć w folię, włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać i posiekać.

  2. Ugotować grzyby na wolnym ogniu pod przykryciem. Osączyć i drobno pokroić. Namoczyć bułkę i dobrze odcisnąć, zemleć razem z grzybami. Cebulę posiekać, zeszklić na połowie oleju. Dodać razem z jajkami do grzybów, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

  3. Rozwałkować ciasto. Pokroić w szerokie paski, nakładać farsz. Brzegi smarować białkiem i sklejać. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, piec ok. 20 minut w temperaturze 175°C. Udekorować ziołami, podawać z czerwonym barszczem.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń