Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kruche tarteletki ze szpinakiem"
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 440
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 108
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 440
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 108
Składniki
Szpinak przełożyć na sito, zostawić do rozmrożenia. Z przesianej mąki, szczypty soli, pokrojonego w kawałki masła i 1 jajka zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię, włożyć na 20 minut do lodówki. Pomidory osączyć z zalewy, pokroić w paski. Czosnek i cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Twarożek utrzeć z pozostałymi jajkami.
Foremki do tarteletek (śr. 10 cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, powycinać kółka o śr. 12 cm. Wylepić nimi foremki. Ponakłuwać widelcem, by ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Posypać tartą bułką. Szpinak, cebulę z czosnkiem i pomidory (trochę pomidorów odłożyć) wymieszać z 2/3 masy serowej. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Nałożyć do wylepionych ciastem foremek. Foremki ułożyć na blasze. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 25-30 minut. Na 10 minut przed końcem na wierzchach tarteletek rozsmarować resztę masy serowej. Orzeszki pinii zrumienić na patelni bez tłuszczu. Upieczone tarteletki wystudzić. Przed podaniem posypać orzeszkami piniowymi, udekorować listkami bazylii i odłożonymi paseczkami pomidorów.
<strong>Czas przygotowania: około 75 minut</strong>Źródło: Życie na gorąco