Do góry

Desery Przepis na:

Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką

Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1865

Dodano:

Odsłon: 28192

Na tę chwilę czekam nabuzowana i zniecierpliwiona każdego przedwiośnia. Wypatruję, wypytuję, marudzę, łażę i jęczę. I oto chwila nadeszła! Leży przede mną, a ja oczu nie mogę od niego oderwać. Taki długi, jędrny i nasycony czerwono-różowym kolorem... pierwszy rabarbar.

Składniki

  • kruche ciasto:
  • 500g mąki
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mleka
  • nadzienie:
  • 650ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka masła
  • ok. 500g rabarbaru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ROBIMY KRUCHE CIASTO

    Prostokątną formę o wymiarach około 22 x 30cm wykładamy papierem do pieczenia.
    Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól i starannie mieszamy. Dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło i całość siekamy przez chwilę nożem, aby jeszcze bardziej rozdrobnić masło i połączyć je z mąką. Następnie dodajemy jajko, żółtka oraz zimne mleko i rozcieramy całość w palcach na mniejsze kawałeczki tak, aby powstała drobna, sypka kruszonka. Staramy się wykonać tę czynność jak najszybciej, by niepotrzebnie nie podgrzewać masła w dłoniach. Nie musimy być tu super-precyzyjni, ani nazbyt dokładni, wystarczy, że połączymy masło z mąką tak, aby utworzyły grudki. Im szybciej to zrobimy, tym ciasto będzie delikatniejsze i bardziej kruche. Jeśli postanowimy je wymęczyć i rozcierać w nieskończoność, nasz spód stanie się raczej zakalcowym gniotem.

  2. Tak naprędce powstałą kruszonkę dzielimy na dwie części – większą, stanowiącą około 2/3 okruszków i mniejszą (1/3). Większą część kruszonki wsypujemy do przygotowanej formy i równo rozprowadzamy na całej powierzchni, a następnie starannie ugniatamy okruchy ciasta, aż powstanie zwarty spód. Pozostałą kruszonkę zagniatamy w zwartą kulę i zawijamy w folię spożywczą. Tak powstałe ciasta kruche wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników.

  3. ROBIMY NADZIENIE

    Rabarbar obieramy i kroimy w niewielkie, około 1-centymetrowe kawałki.

  4. Do rondla wlewamy 500ml mleka, dodajemy cukier oraz masło i stawiamy na niewielki ogień. Pozostałe 150ml mleka mieszamy z proszkiem budyniowym tak, by nie było żadnych grudek. Gdy mleko w rondlu zacznie wrzeć, jednym ruchem wlewamy mieszankę mączną i jeszcze chwilę podgrzewamy, przez cały czas energicznie mieszając. Gdy oczom naszym ukaże się gęsty budyń, natychmiast ściągamy rondel z ognia.

  5. PICHCIMY PLACEK

    Formę ze schłodzonym, kruchym spodem wyjmujemy z lodówki. Rozrzucamy na nim cząstki rabarbaru, a następnie wykładamy gorący budyń, rozprowadzając dokładnie na całej powierzchni. Zostało nam już tylko otulić całość kruszonką. W tym celu pozostawioną w lodówce, mniejszą część ciasta na powrót rozkruszamy na mniejsze cząstki i rozsypujemy równomiernie na wierzchu ciasta.

  6. Tak przygotowany placek wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 55 minut. W tym czasie kruszonka powinna pięknie się zarumienić, a wnętrze ciasta wydać zniewalający zapach. Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń