Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruchy placek ze śliwkami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 671
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2703
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 671
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2703
Składniki
Wymieszaj mąkę z cukrem i cynamonem. Zrób wgłębienie, dodaj pokrojone w kostkę masło i jajko. Zagnieć ciasto, a gdyby było za suche, dodaj śmietanę. Zawiń w folię i wstaw na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkuj na koło o średnicy około 30 cm, w razie potrzeby podsyp mąką. Przełóż do formy o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą. Piecz 10 minut.
Śliwki przekrój na pół. Roztrzep jajka z cukrem i cukrem waniliowym i dokładnie połącz ze śmietaną, twarożkiem i mąką ziemniaczaną. Masę rozprowadź na podpieczonym cieście.
Na powierzchni poukładaj śliwki, lekko je dociskając. Wymieszaj mąkę z cukrem i cynamonem. Dodaj powoli miękkie masło. Ugniataj tak, aby powstały małe grudki. Ciasto posyp kruszonką i piecz około 40 minut. Podawaj posypane cukrem pudrem.Źródło: TV14