Do góry

Dania główne Przepis na:

Krwisty befsztyk

Krwisty befsztyk

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 5692

Dodano:

Odsłon: 5

Przepis wart wypróbowania: "Krwisty befsztyk"

Składniki

  • 30 dag polędwicy wołowej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 50 dag białego wytrawnego wina
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżka zielonego pieprzu z zalewy
  • sól
  • pieprz
  • 2 gałązki rozmarynu
  • paski cukinii
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Polędwicę umyj w zimniej wodzie. Przekrój na pół, tworząc dwa płaskie kawałki.

  2. Na patelni rozgrzej porządnie olej. Dodaj łyżkę masła. Usmaż polędwicę na dużym ogniu po kilka min z każdej strony (powinna być lekko krwista). Zdejmij mięso z patelni.

  3. Do rondelka przelej tłuszcz. Dolej do niego wino i doprowadź do wrzenia. Na koniec dorzuć jeszcze pieprz z zalewy i dopraw sos solą. Gotuj do czasu, aż trochę zgęstnieje.

  4. Polędwicę ułóż na talerzach i zawiń w zblanszowane paski z cukinii. Polej sosem i udekoruj gałązkami rozmarynu.

    Źródło: Telemax

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń