Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kulki drożdżowe ze śliwkami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 264
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 264
Składniki
Z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżki mąki, kilku łyżek ciepłego (ale nie gorącego) mleka przygotuj zaczyn. Rozetrzyj wszystkie tak, aby nie było grudek i odstaw zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę przesiej i wymieszaj ze szczyptą soli, cukrem oraz skórką otartą z cytryny. Dodaj jajka, roztopione masło, zaczyn i resztę mleka. Ze składników wyrób spójne ciasto (powinno być dość twarde) i odstaw do wyrośnięcia.
W tym czasie umyj i osusz śliwki. Ciasto podziel na 24 kawałki. Z każdego z nich uformuj placuszek i owiń nim śliwkę. Kuleczki układaj na posypanym mąką blacie i poczekaj kolejnych 20 minut, aż drożdżówki wyrosną.
W rondlu rozgrzej smalec. Smaż w nim drożdżowe kulki ze wszystkich stron do zrumienienia. Wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na pergaminie lub ręczniku papierowym, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Podawaj na ciepło, posypane cukrem pudrem z cynamonem.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut, Porcja: 185 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie