Do góry

Desery Przepis na:

Kulki kokosowe z czereśniami – ekspresowy i efektowny deser

Kulki kokosowe z czereśniami – ekspresowy i efektowny deser

Autor: UwagaBabciaEwa

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 52697

Dodano: 13.06.2018

Odsłon: 4687

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na prosty ale efektowny deser z czereśniami. Tak przygotowane kulki kokosowe z czereśniami są bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • z podanych proporcji wyjdzie około 30 kulek
  • 250 g serka mascarpone
  • 140 g wiórków kokosowych
  • około 30 czereśni
  • 60 g cukru pudru
  • oraz wiórka kokosowe do obtoczenia około 60 gramów
> 6 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Umyte i osuszone czereśnie dryluję, jeżeli nie mamy drylownicy to do usunięcia pestek możemy użyć grubej słomki do napojów.

  2. Przygotowanie masy:
    Do miski przekładam serek mascarpone, dodaję cukier puder, wiórka kokosowe i dokładnie mieszam widelcem, tak żeby powstała jednolita masa.

  3. Formowanie kulek:
    Nabieram około jednej kopiatej łyżeczki masy i na dłoni formuję placuszek. Na środek kładę czereśnię i formuję kulkę, następnie obtaczam ją we wiórkach i układam na talerzyku.

  4. Tak przygotowane kulki wstawiam na około godzinę do lodówki i podaję schłodzone.

    Kulki są gotowe, życzę smacznego.
    Pozdrawiam serdecznie ♥

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń