Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak pieczony na 40 ząbkach czosnku

Kurczak pieczony na 40 ząbkach czosnku

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 372

Dodano:

Odsłon: 354

Był już kurczak pieczony na soli na blogu, teraz pora na kurczaka pieczonego na 40 ząbkach czosnku.

Składniki

  • 1 kurczak opłukany od środka i osuszony 4 łyżki oliwy 40 nieobranych ząbków czosnku opakowanie suszonego tymianku 2 gałązki świe
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. zwiąż razem nogi kurczaka, oliwę rozgrzej na patelni, wrzuć kurczaka i obsmaż na złocisty kolor

  2. przygotuj naczynie żaroodporne, włóż do niego rękaw do pieczenia, na dnie rękawa połóż pietruszkę, na to posyp tymianek, a następnie połóż na wierzchu ząbki czosnku

  3. kurczaka włóż do rękawa cycuszkami do góry, natrzyj solą i pieprzem na wierzchu i zawiąż rękaw

  4. piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny ( 1 kg mięsa = 1 godzina pieczenia)
    po tym czasie wyjmij kurczaka w folii

  5. zawartość rękawa wlej do wywaru z warzyw – czosnek i natka pietruszki i zblenduj, następnie przetrzyj sos przez sitko, otrzymasz gładki, zielony sos

  6. podawaj z sosem czosnkowym domowej roboty ( jogurt naturalny + świeży czosnek)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 30 listopada 2017 Jest gryczana i kurczak, to ja jestem kupiony xD
Pychotka, chyba coś podobnego zrobię w sobotę, bo to ostra impra się szykuje ;)
Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń