Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak pieczony po zbójnicku (na kapuście z grzybami i śliwkami)

Kurczak pieczony po zbójnicku (na kapuście z grzybami i śliwkami)

Autor:

Przepisów i artykułów: 407 Ocena: 6304

Dodano:

Odsłon: 3437

Jest to danie dość pracochłonne, ale bardzo smaczne i wdzięczne. Nie potrzeba już do niego surówki, bo jej miejsce zajmuje kapusta.

Składniki

  • Mięso:
  • 1/2 kg udek z kurczaka
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • ...
  • Kapusta:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 100g suszonych grzybów
  • 100g suszonych śliwek
  • 1 cebula
  • olej
  • sól, pieprz, majeranek, 4 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą. Pozostawiamy na minimum godzinę. Kroimy na małe kawałki. Kapustę dobrze odciskamy z wody. Jeśli jest mocno kwaśna, przepłukujemy wodą i ponownie odciskamy. Drobno szatkujemy.

  2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekane drobno: cebulę i śliwki. Smażymy chwilę, po czym dodajemy grzyby i kapustę. Zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz. Dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę, do miękkości kapusty.

  3. Z udek odcinamy skórę. Łączymy je z musztardą i przyprawami. Dokładnie mieszamy by mięso się z nich obtoczyło.

  4. Kapustę wykładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch kładziemy udka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę. Przed podaniem dekorujemy zieleniną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń