Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to danie dość pracochłonne, ale bardzo smaczne i wdzięczne. Nie potrzeba już do niego surówki, bo jej miejsce zajmuje kapusta.
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 504
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 504
Składniki
Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą. Pozostawiamy na minimum godzinę. Kroimy na małe kawałki. Kapustę dobrze odciskamy z wody. Jeśli jest mocno kwaśna, przepłukujemy wodą i ponownie odciskamy. Drobno szatkujemy.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekane drobno: cebulę i śliwki. Smażymy chwilę, po czym dodajemy grzyby i kapustę. Zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz. Dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę, do miękkości kapusty.
Z udek odcinamy skórę. Łączymy je z musztardą i przyprawami. Dokładnie mieszamy by mięso się z nich obtoczyło.
Kapustę wykładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch kładziemy udka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę. Przed podaniem dekorujemy zieleniną.