Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak po chłopsku

Kurczak po chłopsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 471 Ocena: 9375

Dodano:

Odsłon: 2282

W aromatycznych ziołach

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pierś pokroiłam w dużą gulaszową kostkę. Obsypałam ją ziołami prowansalskimi, sola, chili. Dodałam przeciśnięty czosnek,natkę, sezam i odrobinę oleju.
    Mięso można przygotować dzień wcześniej.

    Można użyć dowolnej ulubionej mieszanki przypraw do kurczaka.

    Przygotowywałam sporą porcję, więc mięso i warzywa smażyłam partiami, żeby były przyrumienione, ale przy mniejszej porcji wszystko się zmieści na dużej patelni.

  2. Ugotowałam ziemniaki pokrojone w kostkę.
    Na patelni najpierw usmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę- przełożyłam ja do woka. Potem usmażyłam kurczaka i tak po kolei, jeszcze papryka i pieczarki. Na koniec usmażyłam ziemniaki posypane ziołami prowansalskimi i solą. Pod koniec włączyłam ogień pod wokiem i podsmażałam całość około 15 minut , mieszając aby wszystko przeszło swoim smakiem.

    W mniejszej wersji ugotowane ziemniaki daje się razem z kurczakiem a potem dodaje warzywa.

    Aha przepis podpatrzyłam u budowlańca.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (51)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń