Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpety po zagrzebsku są wyjątkowo miękkie i rozpływają się w ustach. Zawdzięczają to namoczonym w mleku chlebie oraz długiemu duszeniu w śmietanie. Dodatek pietruszki i czosnku nadają całości niesamowitej aromatyczności.
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 68
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4650
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 68
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4650
Składniki
Kromkę chleba rozdrobnij i przenieś do miseczki. Zalej ją ¼ śmietany i odstaw na 10 minut, a następnie odciśnij.
W misce wymieszaj mielone mięso z solą i pieprzem. Dodaj chleb, 1 jajko i drobno posiekaną pietruszkę. Z tak przygotowanej masy formuj małe pulpety o średnicy ok. 5 cm.
Do głębokiego talerza wsyp mąkę, do drugiego bułkę tartą, a w trzecim rozbełtaj ostatnie jajko. Każdy pulpet obtaczaj najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej. Kładź pulpety na tłuszcz i smaż przez minutę z każdej strony. Odłóż je na bok.
Na tę samą patelnię dodaj mąkę pozostałą w miseczce, a następnie powoli wlej pozostałą śmietanę i mleko. Cały czas ubijaj całość trzepaczką.
Dopraw sos solą i pieprzem, mieszając do zgęstnienia. Na koniec dołóż drobno posiekany czosnek.
Do sosu dodaj pulpety i gotuj je przez kolejne 15-20 minut, do gotowości mięsa i zredukowania części płynu.
Pulpety po zagrzebsku przenieś do naczynia żaroodpornego i zalej sosem. Wstaw je do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 15-20 minut, do ładnego zrumienienia.
Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce pod przykryciem i zużyj w ciągu 3 dni.