Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak po indyjsku z chlebkiem Nann

Kurczak po indyjsku z chlebkiem Nann

Autor: Kickowo

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 3

Dodano: 28.02.2010

Odsłon: 840

W Indiach do przyrządzenia prawdziwej uczty dla podniebienia służą aromatyczne przyprawy. Smak potraw mięsnych czy warzywnych uszlachetnia się dodając gałkę muszkatałową, kolendrę i kardamon.

Składniki

  • 1.Pierś z kurczaka, 350 g
  • 2.Czerwona papryka, 1
  • 3.Zielona papryka, 1
  • 3.Cebula, 1
  • 4.Cukinia (mała), 1
  • 5.Olej, 3 łyżki
  • 6.Mąka, 1,5 szklanki
  • 7.Woda, 150 ml
  • 8.Oliwa z oliwek, 2 łyżki
  • 9.Sól, 1 łyżka
  • 10.Cukier, 1 łyżka
  • 11.Mleko, 150 ml
  • 12.Papryka słodka, 1 łyżeczka
  • 13,Czosnek, 4 ząbki
  • 14.Imbir, 0,5 łyżeczki
  • 15.Kardamon, 0,5 łyżeczki
  • 16.Kolendra, 1 łyżeczka
  • 17.Pieprz kajeński, 0,5 łyżeczki
  • 18.Liśc laurowy, 3 listki
  • 19.Cynamon, 0,5 łyżeczki
  • 20.Goździki, 2
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zacznijmy od przyrządzenia chlebka. Do tego potrzebować będziemy składniki z pozycji 6-1 (bez 7) Z tym że mąki bierzemy 1 szklankę. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, cukier, mleko i oliwę. Wszystko dobrze musimy ugnieść, aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy uformowane ciasto w ciepłe miejsce pod przykryciem. Nastawiamy piekarnik na 220 stopni. Bierzemy małe porcje ciasta i wałkujemy na cienką warstwę (najlepiej okrągłe). Po rozwałkowaniu możemy posypać bazylią lub oregano. Rozkładamy placki na nasmarowaną blachę olejem. Pieczemy ok 5 minut. Chlebek musi być rumiany.

  2. Zanim zaczniemy piec nasz chlebek przygotujemy sos. Tutaj bierzemy składniki z pozycji 1 - 6 . Mięso kroimy w kostkę i optaczamy je w mące. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy mięso i podsmażamy. W międzyczasie kroimy cebulę i wrzucamy ją na patelnię

  3. Produkty z pozycji 12-20 mieszamy wszystkie razem. Przy czym goździki i czosnek musimy rozgnieść. Wymieszane przyprawy dodajemy do naszego mięsa, energicznie mieszając. Wlewamy wodę i dusimy pod przykryciem około 10 min. Jeśli woda będzie nam zbyt szybko wyparowywała to oczywiście dolewamy jej. Sos możemy również doprawić jeszcze bardziej wg swojego uznania.

  4. Na talerz kładziemy chlebek i polewamy jedną połowę naszym kurczakiem po indyjsku. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: Nann

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 01 marca 2010 Zatem prościej po prostu kupić gotową mieszankę przypraw tikka masala :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kickowo 28 lutego 2010 w kuchni indyjskiej curry występuje, ale jeśli chodzi o ten przepis to dokładniej te przyprawy które wymieniłem w przepisie, nazywają Bombaj tikka massala:) i tam curry nie występuje...poczytaj sobie z "poważniejszych" źródeł o kuchni indyjskiej:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

natasza 28 lutego 2010 nie prościej chlebek kupić , a gdzie wszech obecna w kuchni indyjskiej curry?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń