Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak po kowbojsku

Kurczak po kowbojsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 426

Dodano:

Odsłon: 3132

Filety z kurczaka marynowane w wybornej marynacie. Prosty, naturalny a jednocześnie niepodrabialny smak. Przepis zainspirowany amerykańską kulturą kowbojską.

Składniki

  • -350g piersi z kurczaka
  • -100g wędzonego boczku
  • -wytopiony tłuszcz z boczku
  • -1 cebula
  • -dowolne pieczywo do podania
  • -olej rzepakowy, słonecznikowy, uniwersalny (byle nie Oliwa!)
  • -1 łyżeczka dowolnej ostrej musztardy
  • -1 łyżeczka papryki słodkiej
  • -1 łyżeczka miodu
  • -1/4 łyżeczka chili
  • -szczypta soli (najlepiej grubo ciętej np. morskiej)
  • -szczypta cukru
  • -parę kropli soku z cytryny
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. -Standardowo zaczynamy od umycia mięsa, wykrojenia tego co nam się nie podoba (kości, chrząstki, ścięgna itp.). Następnie, wilgotne mięso osuszamy ręcznikami kuchennymi. Filet kroimy na mniejsze kawałki, najlepiej wzdłuż na steki.
    Pamiętajmy, żeby mięso było nie za grube, nie za cienkie. Ja staram się zachować grubość ok. 1cm. Pomagam sobie w tym kuchennym młotkiem. Owiniętym w folię tłuczkiem (z oczywistych względów), rozbijam delikatnie mięso.

  2. -Przechodzimy do marynaty. Tutaj wszystko mieszamy razem, według miar podanych w przepisie - lub jak ktoś 'odważny' według własnego uznania. ;)

  3. -Rozbite plastry kurczaka przerzucamy do głębokiego naczynia, w którym łatwo nam będzie marynować - posłużyłem się do tego zwyczajnie garnkiem.

  4. -Nacieramy dokładnie mięso marynatą. Staramy się aby marynata była starannie przylepiona do kurczaka, a nie rozpływała się po naczyniu.

  5. -Tak przygotowane filety, przykrywamy folią aluminiową i chowamy do lodówki na NIE MNIEJ niż 1 godzinę.

  6. -Uwaga - włączamy piekarnik do nagrzania, ustawiamy na 180stopni i przechodzimy do kolejnych czynności.
    Rozgrzewamy patelnię, po czym dodajemy odrobinkę oleju a następnie plastry wędzonego boczku.

  7. -Zmniejszamy ogień i smażymy, aż wytopi się prawie cały tłuszcz. Proces ten uzależniony jest, naturalnie, od grubości boczku i zawartości tłuszczu, a także od tego, czy wolimy boczek bardziej chrupiący czy miękki. Mnie zajęło to 5 minut ostrożnego smażenia.

  8. -Wysmażony boczek zdejmujemy z patelni i przykrywamy talerzem, żeby za bardzo się nie wystudził. Tłuszcz ze smażenia się nie pozbywamy, lecz przelewamy go naczynia. Dodajemy do niego łyżkę oleju. Taką aromatyczną, olejną miksturą będziemy się posługiwać przy smażeniu kurczaka.

  9. -Patelnię myjemy, osuszamy i od nowa rozgrzewamy na palniku. Tym razem wlewamy przyrządzony wcześniej olej. Pamiętajmy by w pobliżu mieć już filety.

  10. -Delikatnie kładziemy filety i zmniejszamy ogień na średni. Smażenie powinno potrwać około 2-3 minut z jednej strony. Na tym etapie ważne jest, nie tyle usmażyć kurczaka co raczej go przybrązowić, gdyż właściwe przygotowanie zajdzie dopiero w piekarniku. Jak teraz przeholujemy, wyjdzie nam potem suchy kurczak.

  11. -Kurczak powinien wyglądać tak. Ciemna spalenizna jest dopuszczalna i wskazana bo wynika z obecności miodu.

  12. -Na wierzch kurczaka rozkładamy przypieczony plastry boczku. Następnie umieszczamy na kratkach w piekarniku i zostawiamy na parę minut... Przechodzimy do cebulki...

  13. -Cebulę kroimy w drobną kostkę.

  14. -Głębszy rondelek wstawiamy na gaz i rozgrzewamy. Dodajemy łyżeczkę masła i czekamy aż się ładnie rozpuści.

  15. -Dodajemy cebulkę, szczyptę soli, cukru i pieprzu. Zmniejszamy ogień na najmniejszy, ciągle mieszamy. Smażymy przez parę minut, aż będzie mięciutka.

  16. -A o to nasze kurczaczki.

  17. -Świetnie smakują z pieczywem w formie kanapki.
    Jak widać na zdjęciu, nie mogłem się dłużej oprzeć. :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Bella92 20 listopada 2015 Nie mogę się oprzeć, lecę do sklepu po kurczaka i jakieś dobre pieczywo :) Odpowiedzi: 1 ▼

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

etui 28 sierpnia 2015 Bardzo dobrze zobrazowany i smakowity przepis.
Techniczna uwaga: mięso wystarczy przykryć folią i rozklepać tłuczkiem którego nie musimy niczym owijać.
Odpowiedzi: 1 ▼

18 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń