Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak słodko-ostry

Kurczak słodko-ostry

Autor:

Przepisów i artykułów: 1873 Ocena: 43067

Dodano:

Odsłon: 1624

Propozycja na to danie ma wiele walorów, nie tylko smakowych. Pozwala na wprowadzanie swoich modyfikacji składnikowych. Podstawą jest kurczak, resztę dodajemy sami.

Składniki

  • 1 kg podudzi kurczaka
  • 300 g chorizo
  • 2 cebule
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 1 strąk zielonej papryki
  • 1 strąk żółtej papryki
  • 6 ząbków czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 300 g pomidorków cherry
  • 1 garść czarnych oliwek
  • 100 ml miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Papryki układamy w rękawie do pieczenia. Zapiekamy około 40 min w 200°C. Studzimy, usuwamy skórkę, rozdrabniamy na mniejsze kawałki.

    Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, kładziemy kurczaka i obsmażamy go z każdej strony na rumiano, dodajemy pokrojone na plasterki chorizo. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu.

    W rondlu na rozgrzanej oliwie dusimy posiekaną cebulę. Dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, miód, ocet, sos, paprykę, przyprawiamy do smaku doprawiamy wędzoną papryką, suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, tabasco, oregano i tymiankiem.

    Następnie wlewamy passatę, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy kurczaka z kiełbasą razem z tłuszczem ze smażenia, pomidory. Dusimy do miękkości mięsa.

    Następnie wrzucamy pokrojone oliwki, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń