Do góry

Przekąski Przepis na:

Kurczak taco z sosem salsa

Kurczak taco z sosem salsa

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 9

Dodano:

Odsłon: 4692

Kurczak w chrupiącej panierce z pikantną salsą pomidorowo-paprykową smakuje po prostu wspaniale. Dla ludzi którzy lubią ostre potrawy .. ;)

Składniki

  • Oczyszczona z nasion i pokrojona w ćwiartki czerwona papryka, ok.150 g
  • pomidorów, 200 g
  • mała czerwona cebula, 1
  • Sok z llimonki, 1
  • Łyżki posiekanych liści kolendry, 2
  • Chipsów z tortilli (nachos), 100 g
  • Łyżeczki pieprzu kajeńskiego, 2
  • filetów z piersi kurczaka, 400 g
  • łyżki mąki, 3
  • roztrzepane jajko, 1
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Aby przygotować salsę , grilluj paprykę w wysokiej temperaturze , aż jej skórka się zwęgli. Następnie przełóż ją na talerz i przykryj folią kuchenną. Gdy ostygnie , obierz ze skórki , pokrój na kawałeczki i włóż do miski. Pokrój też pomidory oraz cebulę , po czym wymieszaj je z papryką , sokiem z limonki i kolendrą. Przykryj wszystko folią i schłodź. Po schłodzeniu salsa będzie gotowa.

  2. Włóż chipsy z tortilli do blendera , zmiel drobno i przełóż na duży talerz. Następnie wymieszaj je z pieprzem kajeńskim.

  3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Pokrój kurczaka w paski. Wysyp mąkę na talerz , a jajko wbij do miseczki i roztrzep. Oprósz kurczaka mąką , zanurz w jajku i obtocz w drobno zmielonych chipsach.

  4. Przełóż mięso do formy do pieczenia i piecz przez około 25-35 minut , aż panierka będzie chrupiąca. Podawaj gorące z zimnym sosem salsa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń