Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 1231

Dodano:

Odsłon: 8026

wyjątkowy smak dla lubiących coś nietypowego i ostrego...

Składniki

  • oliwa
  • duża cebula, 1szt
  • zielone papryczki chilli, 2szt
  • swieży imbir, ok 3 cm
  • czosnek, 3 ząbki
  • czerwone chilli sproszkowane, pół łyżeczki
  • kurkuma, 1 łyżeczka
  • garam masala, 2 łyżeczki
  • cukier trzcinowy(może byc zwykły), 1 łyżka
  • przecier pomidorowy, 1 łyżka
  • pomidory krojone z puszki, 400g
  • filet z kurczaka pokrojony w kostkę, ok 600g
  • jogurt naturalny(np.grecki), 4-6 łyżek
  • garść świeżo posiekanej kolendry
  • ryż, ok 400g
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 2 łyżki oliwy rozgrzać na dużej patelni dodać cebulę pokrojoną w krążki przesmażyć.Chili pozbawić nasion drobno posiekać i wraz z posiekanym imbirem i wyciśniętym czosnkiem dodać do cebuli smażyć ok 2-3 minuty.

  2. Dodać przyprawy-chilli,kurkumę .garam masala i cukier wymieszać i podgrzewać kolejne 2 minuty

  3. Dodać przecier pomidorowy a następnie pomidory z puszki całość dusić jeszcze kilka minut.Całość przełożyć do blendera i zmiksować na gładko.

  4. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić kurczaka lekko zrumienić,dodać zmiksowany sos i dusić ok 10 minut.Do gotowego sosu dodać jogurt ,co nada mu kremową konsystencję posypać kolendrą podawać z gotowanym ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewela1212 21 kwietnia 2010 uwielbiam hinduska kuchnie. ja mam troche inny przepis od znajomego hindusa. wiem, ze sa rozne przepisy jak to w kazdej kuchni. znajomy powiedzial mi, ze wiekszosc potraw nalezy rozpaczac tak: oliwe rozgrzac na patelni i dodac kore cynamonu i 3 ziarna kardamonu. podsmazyc je alby sie nie przypalily i wyjac. daja one lapszy aromat i smak hinduskim potrawom. a reszta to juz wedlug swojego przepisu.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 12 kwietnia 2010 brzmi smakowicie aż zrobiłam się głodna

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń