Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w potrawce

Kurczak w potrawce

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 38

Dodano:

Odsłon: 4626

Łatwe, tanie, smaczne i małokaloryczne, kolorowe a przy tym szybko się robi i świetnie smakuje.

Składniki

  • pierś z kurczaka (pojedyńcza), 2
  • groszek konserwowy (puszka 400 gr), 1/2
  • marchew (średniej wielkości), 1
  • czosnek, 2 ząbki
  • cebula (średnia), 1
  • śmietana gęsta, 2 duże łyżki
  • olej do smażenia i duszenia, 2-3 łyżki
  • sól, pieprz, natka pietruszki
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piesi kurczaka myjemy, osuszamy, solimy lekko i podsmażamy na złocisto na części oleju. Wyjmujemy z patelni i odkładamy na bok.

  2. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce, ja ścieram na drobnych oczkach ale można też na grubych. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy.

  3. Do rondla (ja używam woka) wlewamy tłuszcz spod smażenia piersi (ewentualnie odrobinę dolewamy) , rozgrzewamy i wkładamy cebulę i czosnek. Gdy się cebula i czosnek zeszkli dodajemy marchew i groszek. Groszek dajemy razem z wodą, może być cała zawartość jaka znajduje się w puszce albo jej część odpowiadająca połowie zawartości, wówczas niezbędne będzie dolanie około 2-3 łyżek wody z czajnika. Warzywa solimy , pieprzymy, można też dodać Vegety, dusimy chwilę, dosłownie 2-3 minuty, i dodajemy podsmażone piersi. Całość dusimy na maleńkim ogniu aby mięso przesiąkło sosem.

  4. Na samym końcu dodajemy śmietanę i zaraz ściągamy potrawę z ognia, nie przegotowujemy śmietany! Całość oprószamy lekko natką pietruszki świeżą lub suszoną. Podajemy jako danie obiadowe z ziemniakami, ryżem lub piure ziemniaczanym oraz surówkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Domi755 21 listopada 2011 uwielbiam drób wygląda jak z resteuracji !:) mmm... musze zrobić na niedziele :P:)!!
pozdrawiam!!!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń