Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na kurczaka w delikatnym sosie pieczarkowo - koperkowym na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem pora i czosnku. Całość świetnie komponuje się z ryżem pełnoziarnistym.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 661
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 661
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
Kurczaka oczyszczamy z błonek, kroimy w kostkę i oprószamy ją solą, pieprzem i suszonym koperkiem.
Pora także kroimy w kostkę i szklimy go delikatnie na oliwie z oliwek.
Następnie dorzucamy kawałki kurczaka i chwilę je podsmażamy.
Do pora i kurczaka dokładamy pokrojone pieczarki i smażymy je do momentu, aż te delikatnie zmiękną.
W kolejnym kroku dodajemy jogurt grecki, 50 ml wody oraz sos sojowy. Wszystko dusimy pod przykryciem przez około 5 minut.
Po tym czasie dolewamy mleko wymieszane z łyżeczką mąki ziemniaczanej, posiekany koperek oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość dusimy pod przykryciem przez kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec sos doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Gotowy sos z kurczakiem podajemy z ryżem pełnoziarnistym. Życzę smacznego! :)