Do góry

Dania główne Przepis na:

kurczak z pieczarkami

kurczak z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 2690

prosty, tani i pyszny przepis :D

Składniki

  • filet z kurczaka, 250 dag
  • pieczarki, 250 dag
  • cebula, 1 średniej wielkości
  • masło, 2-3 łżki
  • koperek świeży lub mrożony, duża garść
  • kostka rosołowa drobiowa, 1/2-1
  • śmietana 18% (PIĄTNICA), mały kubek
  • sól, pieprz, magi
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulkę zeszklić na maśle, podlać 1/4 sklanki wody i dusić aż odparuje woda. Do miękkiej cebulki dodajemy pokrojonego w grubą kostkę kurczaka i smażymy az się troszkę zarumieni, (w trakcie smażenia można troszkę posolić mięso) podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Pieczarki kroimy w całości nie odcinając nużek na duże kawałki (małe pieczarki można tylko na pół). Jak z kurczaka odparuje większość wody dodajemy pokrojone pieczarki i delikatnie solimy żeby puściły wodę. Dusimy wszystko razem do miękkości pieczarek. Do kubka nalewany trochę wody która się wytrąciła z pieczarek, roztrzepujemy w niej śmietanę i dolewamy ją do garka z mięsem i pieczarkami. Wszystko razem dusimy na bardzo wolnym ogniu aż samoistnie zgęstnieje, jeśli nie mamy czasu czekać można zagęścić jedna łyżką moąki roztrzepanej w 1/2 szklanki zimnej wody. pod koniec dokładamy posiekany koperek (im więcej tym lepiej). Podajemy z makaronem lub jako gulasz do ziemniaczków. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń