Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak z rożna na warzywach"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 102
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 102
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy mieszanką soli, pieprzu, papryki, zmiażdżonego czosnku i majeranku. Nogi i skrzydełka związujemy bawełnianą nicią. Odstawiamy na 1,5-2 godziny.
Kurczaka nabijamy na rożno, wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na środkowy poziom, a pod kurczakiem ustawiamy blaszkę na spływający z niego tłuszcz. Zwiększamy temperaturę do 250°C.
Pieczemy około 2 godzin, często polewamy wytopionym tłuszczem. Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut, gdyż zbyt wczesne pokrojenie mięsa spowoduje, że wypłyną soki i mięso będzie suche.
W tym czasie przygotowujemy warzywa według przepisu na opakowaniu, dodając do nich szalotki. Kurczaka układamy na warzywach, dekorujemy świeżym tymiankiem.
Czas przygotowania 160 minut. Cena jednej porcji 2,40 złŹródło: Rewia