Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurczak ze szparagami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Składniki
Szparagi włóż do lekko osolonego wrzątku, gotuj ok. 25 minut. Wyjmij, twarde końcówki odetnij, ostudź. Filety z piersi kurczaka umyj, osusz, lekko rozbij przez folię spożywczą. Oprósz z obydwu stron solą i pieprzem, obtocz w mące. Jajka roztrzep. Dodaj połowę startego sera, wymieszaj. Namocz filety z obydwu stron w jajku z serem.
Masło i olej rozgrzej na patelni. Włóż kotlety, usmaż z obydwu stron na lekko złoty kolor.
Kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego. Ułóż szparagi końcami do środka, posyp resztą startego sera. Wstaw na kilkanaście minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C.
Czas przygotowania 50 min, ilość porcji 6, cena za porcję 3,20 zł.
Szparagi najlepiej przyciąć przed ugotowaniem, by miały taką samą wysokość. Należy gotować je w wysokim garnku tak, by ich główki wystawały ponad wrzącą wodę.Źródło: Chwila dla Ciebie