Do góry

Przekąski Przepis na:

Kurczak ze szpinakiem zapleciony w cieście francuskim

Kurczak ze szpinakiem zapleciony w cieście francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 407

Dodano:

Odsłon: 593

kurczak inaczej niż zwykle , proste i efektowne nawet na przyjęcie

Składniki

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • ok 50 dkg szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 - 3 plastry sera zółłtego
  • Opakowanie cista francuskiego
  • Przyprawy: pieprz ziołowy, oregano, słodka papryka
  • Olej roślinny
  • 1/3 łyżki mleka
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Filet y opłukać i osuszyć, przekroić w poprzek, grubsze kawałki rozciąć jeszcze na dwa filety. W sumie otrzymamy 6 płatków mięsa. Jeżeli filety będą z polędwiczkami to nawet osiem :)
    Z dwóch łyżek oleju i przypraw (po łyżeczce każdej) zrobić marynatę, w której otaczamy mięso , zostawiamy w lodówce na min 30 minut.

  2. Szpinak myjemy, suszymy , dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, dusimy na oleju ok. 10 minut.
    Na blachę rozkładamy papier do pieczenia.
    Ser żółty pokroić na paski.

  3. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Kroimy na sześć prostokątów (ok. 12x16cm:)), nacinamy pod kątem po bokach. Na ciasto kładziemy mięso, przykrywamy szpinakiem, układamy kilka pasków sera i całość zawijamy w ciasto przeplatając paski na zmianę z prawej i lewej strony. Po wierzchu ciasto smarujemy delikatnie mlekiem.
    Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.

    Podajemy gorące !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń