Do góry

Dania główne Przepis na:

Kuskus z dipem bazyliowym

Przepis dnia 2015-04-25
Kuskus z dipem bazyliowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 716 Ocena: 47633

Dodano:

Odsłon: 42846

Danie wymyślone na szybko, bez wysiłku i kombinowania. Dla mnie smakowo okazało się strzałem w dziesiątkę. Polecam!

Składniki

  • kuskus 1/2 szklanki
  • wrząca woda 1/2 szklanki
  • papryka czerwona 1 sztuka, papryka zielona 1 sztuka
  • cebula 1/2 sztuki
  • sól, pieprz czarny mielony
  • oliwa z oliwek 1 łyżeczka
  • pomidory suszone w zalewie 100g
  • zalewa spod pomidorów 1 łyżeczka
  • dip bazyliowy:
  • majonez 2 łyżki
  • kefir 3 łyżki
  • czosnek 1 ząbek
  • świeża bazylia (drobno posiekana) 1 łyżeczka
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności sporządzamy prosty dip bazyliowy. Mieszamy ze sobą kefir i majonez, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane listki bazylii.
    Składniki dobrze mieszamy, dip odstawiamy na 15 minut do lodówki.
    Kuskus zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut, następnie mieszamy. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, w ten sam sposób rozdrabniamy
    obraną cebulę. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone warzywa, podsmażamy przez chwilę, aby w efekcie końcowym papryka była chrupiąca, nie miękka. Warzywa
    doprawiamy do smaku solą i pieprzem, łączymy z pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami, kuskusem. Dodajemy łyżeczkę zalewy spod pomidorów. Całość mieszamy i
    ewentualnie jeszcze raz doprawiamy nasze danie.

    Kuskus podajemy ze schłodzonym dipem bazyliowym.

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 20 kwietnia 2015 Pyszności! Dzisiaj kupiłam kuskus - już mam pomysł na jego wykorzystanie :D Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń