Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znacie Cini Minis?? To ich domowa wersja. Można podjadać same lub popijając mlekiem.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 671
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2703
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 671
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2703
Składniki
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, cukier i cynamon. Mieszamy palcami, aż zrobią się grudki takie jak na posypkę. Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące, dodajemy więcej mąki. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, na grubość około 2mm. Kroimy na kwadraty 2 x 2 cm (lub wg uznania). Do krojenia możemy użyć noża do pizzy.
Kwadraciki przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Każdy kwadracik nakłuwamy na środku obciętą wykałaczką, by podczas pieczenia nie puszyły się. Drobny cukier mieszamy z cynamonem i posypujemy kwadraciki.
Kwadraciki pieczemy w 180 stopniach 12-15 minut (aż lekko zbrązowieją). Z racji tego że mój piekarnik ma tylko termoobieg i dość mocno przypieka piekłam w 160 stopniach. Zostawiamy do wystygnięcia.
Polecam zrobić z podwójnej porcji, gdyż szybko znikają :)