Do góry

Przetwory Przepis na:

Labneh - ser z jogurtu greckiego

Labneh - ser z jogurtu greckiego

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 173

Dodano:

Odsłon: 429

Najprostszy ser na świecie, czyli labneh wywodzi się z Grecji, ale każdy z nas może go zrobić samodzielnie w domu poprzez oddzielenie serwatki od jogurtu greckiego. Dobry do kanapek oraz naleśników.

Składniki

  • duże opakowanie jogurtu greckiego (400 g)
  • pół łyżeczki soli
  • opcjonalnie: zioła lub przyprawy
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jogurt mieszamy z solą i przyprawami. Możemy dodać właściwie wszystko. Zioła suszone, świeże lub przyprawy dodadzą smaku i aromatu. Świetnie sprawdzi się także posiekana drobno rzodkiewka, szczypiorek, suszone pomidory lub dodatki bardziej na słodko, czyli cukier, ziarenka wanilii, cynamon, itp. Sitko kładziemy na misce i na nim układamy gazę złożoną 4 razy. Na gazę wykładamy jogurt, po czym owijamy go szczelnie gazą i ciasno zaciskamy gumką/sznurkiem.

  2. Wszystko wkładamy do lodówki na 1-2 dni. Przez ten czas do miski powinna skraplać się serwatka z jogurtu. Jeśli odwiniemy nasz serek z gazy po około 1-2 dniach, to będzie on bardziej kremowy i “mazisty”. Jeśli chcemy ser bardziej zwarty, to potrzymajmy go do 3-4 dni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń