Przetwory Przepis na:
Labneh - ser z jogurtu greckiego

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 173
Dodano: 07.02.2019
Odsłon: 429
Składniki
- duże opakowanie jogurtu greckiego (400 g)
- pół łyżeczki soli
- opcjonalnie: zioła lub przyprawy
3-4 os. | 15 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Jogurt mieszamy z solą i przyprawami. Możemy dodać właściwie wszystko. Zioła suszone, świeże lub przyprawy dodadzą smaku i aromatu. Świetnie sprawdzi się także posiekana drobno rzodkiewka, szczypiorek, suszone pomidory lub dodatki bardziej na słodko, czyli cukier, ziarenka wanilii, cynamon, itp. Sitko kładziemy na misce i na nim układamy gazę złożoną 4 razy. Na gazę wykładamy jogurt, po czym owijamy go szczelnie gazą i ciasno zaciskamy gumką/sznurkiem.
-
Wszystko wkładamy do lodówki na 1-2 dni. Przez ten czas do miski powinna skraplać się serwatka z jogurtu. Jeśli odwiniemy nasz serek z gazy po około 1-2 dniach, to będzie on bardziej kremowy i “mazisty”. Jeśli chcemy ser bardziej zwarty, to potrzymajmy go do 3-4 dni.
Komentarze do przepisu (8)

pelen_brzuszek 07 lutegoZgłoś do usunięcia
prawdziwie domowy :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

babeczka35 07 lutegoZgłoś do usunięcia
Muszę zrobić taki serek :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 07 lutegoZgłoś do usunięcia
Pyszny serek i co ważne, zrobiony z matematyczną dokładnością :D Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 07 lutegoZgłoś do usunięcia
Pyszny delikatny serek:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

grazka950 07 lutegoZgłoś do usunięcia
robię identycznie i mogę potwierdzić ,że jest wspaniały:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

slodkisentyment 07 lutegoZgłoś do usunięcia
Zjadłabym z miłą chęcią. Pyszny:)0 Kto głosował? | Odpowiedz