Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne Bolognese

Przepis dnia 2012-06-10
Lasagne Bolognese

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2177

Dodano:

Odsłon: 16270

Niesamowicie smaczna bomba kaloryczna :)

Składniki

  • oliwa z oliwek, 2 łyżeczki
  • wędzony boczek pancetta, 6 plastrów
  • cebula biała, 1 duża
  • marchewka, 1 średnia
  • seler naciowy, 2 łodygi
  • wołowina mielona, 1 kg
  • wątróbka drobiowa, 150 g
  • mleko, 500 ml
  • masło, 60 g
  • bulion wołowy, 500 ml
  • wino wytrawne, 250 ml
  • pomidory z puszki bez skórki, 410 g
  • przecier pomidorowy, 2 łyżki
  • natka pietruszki, posiekana, 1/4 szklanki
  • parmezan starty, 2 szklanki
  • biały sos:
  • masło., 125 g
  • Mąka pszenna, 110 g
  • mleko gorące, 5 szklanek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W dużym garnku podgrzać oliwę i podsmażyć boczek, aż będzie chrupki. Dodać cebulę, marchewkę, i seler (posiekane). Gdy warzywa zmiękną, dodać wołowinę i wątróbkę, gotować ciągle mieszając, dopóki wołowina nie zmieni koloru. Dodać mleko i masło, gotować, aż płyn wygotuje się do połowy. Wlać bulion i wino, dodać pomidory z puszki i przecier. Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 30 minut. Zdjąć z ognia i dodać pietruszkę. W międzyczasie ugotować makaron al dente.

  2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 - 200 C. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Rozsmarować biały sos na spodzie naczynia. Ułożyć warstwę z makaronu. Makaron pokryć przygotowanym wcześniej farszem, posypać serem, polać białym sosem. Powtarzać czynność. Ostatnią warstwę posypać serem.

  3. Lasagne zapiekać przez około 40 minut, aż na wierzchu powstanie chrupiąca skórka. Odczekać 15 minut, zanim lasagne zostanie podane.

  4. Biały sos: W rondlu rozpuścić masło i dodać mąkę. Podsmażyć, szybko mieszać, aż składniki połączą się. Mleko dodawać stopniowo, cały czas mieszać, aż sos się zagotuje i zgęstnieje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

monys 10 czerwca 2012 pięknie wygląda!!! a czy smakuje? muszę spróbować!!!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 02 czerwca 2012 Również moje gratulacje !!! Twoje wszystkie przepisy są świetne i niebanalne,widać ,że bardzo lubisz eksperymentować w kuchni - i o to chodzi.Pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 02 czerwca 2012 GRATULUJĘ SETNEGO PRZEPISU ...
Znakomitego zresztą... ;-)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń