Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
soczewica odkryta na nowo-doskonała kolacja przy winku :)
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Składniki
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (nie wymaga wcześniejszego namaczania), odcedzamy na sitku. Na niedużej ilości oleju szklimy pokrojoną cebulę,dodajemy oczyszczone pieczarki, pokrojony por, przeciśnięty przez praskę czosnek (w zależności ile kto lubi:), odsączoną soczewicę oraz 3-4 pomidory obrane ze skórki i pokrojone. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy, w razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody i dusimy. Na dno wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego układamy makaron lasagne (ja robię z surowego), następnie warstwę farszu, na farsz kroimy plastry obranego ze skóry pomidora, posypujemy warstwą startego żółtego sera i tak pięterkami do góry :) Kończymy układankę warstwą makaronu, który smarujemy śmietanką zmiksowaną z serkiem topionym. Wkładamy do gorącego piekarnika na jakieś 30-40 min.
Uwaga :Nadzienie powinno być gęste, ale niezbyt suche, bo musi makaron naciągnąć wilgocią :)