Do góry

Desery Przepis na:

Łatwe, pyszne kruche ciasto z makiem, dżemem i orzechami

Łatwe, pyszne kruche ciasto z makiem, dżemem i orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 150

Dodano:

Odsłon: 34842

Proste do zrobienia, a wygląda na skomplikowane... znakomite na każdą okazję.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z pierwszych 6 składników (margarynę pokroić w cienkie plastry) zagnieść ciasto, aż powstanie gładka kula. 3/4 ciasta wylepić uprzednio nasmarowaną margaryną (podkradam z tej kostki) większą tortownicę. Brzegi wylepić powyżej połowy.Wstawić do lodówki wraz z pozostałym ciastem ma 30 minut.

  2. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, Ciasto w tortownicy ponakłuwać widelcem, piec 10 minut. Pozostała 1/4 niech poleży jeszcze w lodówce.

  3. Wyjąć ciasto, posmarować dżemem na to wysypać orzechy lub migdały (nie jest to konieczne, w gotowej masie jest ich trochę, ale z orzechami jest lepsze) Wyłożyć na to gotową masę makową, wygładzić.

  4. Z pozostałej 1/4 ciasta formować wałki grubości małego palca i ułożyć na maku kratkę. Można porwać i zrobić kruszonkę. Piec ok 60 minut w 180 stopniach. Ciepłe posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 18 listopada 2012 Ten makowiec też wypróbuję , wygląda bardzo smakowicie, a i po komentarzach widać,że warto go upiec...5.. Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Femme 11 września 2012 Wspaniały przepis nie tylko dla wytrawnych "kucharek" ! Do makowców zawsze podchodziłam jak do jeża , a tu taka niespodzianka - pierwszy makowiec i od razu udany :) Oczywiście dodaję do ulubionych. Dziękuję za przepis , a tym którzy jeszcze go nie próbowali bardzo , bardzo polecam .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

szozda1975 15 czerwca 2010 Bardzo się cieszę że smakowało- mój chłop jada już tylko to ciasto... Ja się spotkałam z dwoma masami makowymi Bakallandu i Prospony. Pierwsza jest bardziej moim zdaniem nafaszerowana bakaliami, ale jest w niej dużo aromatu i skórki pomarańczowej ( ja nie przepadam, a mój facet tak) i jest tańsza. Prospona jest słodsza i bardziej jednolita. Pozdrawiam również dzidziusia!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

beatapakula2 14 czerwca 2010 Wiec wczoraj robilam te ciasto i wyszlo przepyszne a rodzinka sie zachwycala!!Sodaje do ulubionych i oby wiecej takich przepisow!!Naprawde Rewelacja!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

puma86 04 kwietnia 2010 Do białek dodałam łyżeczkę cukru pudru ( tak by się utworzyła ta pianka a żeby nie bylo za słodkie ) . Z brzoskwiniami mogłoby być ciekawe, tylko ja bym dała surowe, dojrzałe brzoskwinie bo te z syropu są już słodkie. Tak mi się wydaje ;)
Udanego Lanego Poniedziałku życzę i Miłego Dnia :)) Pozdrawiam cieplutko :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

szozda1975 04 kwietnia 2010 Strasznie się cieszę że smakowało, bałam się ze nikt nawet nie przeczyta mojego przepisu, a co dopiero wypróbuje ciasto... Jak robisz pierzynkę z białek? Chodzi mi o słodzenie. Zastanawiałam się jeszcze nad opcją położenia na dżem i orzechy brzoskwiń z puszki ale nie wiem czy nie będzie za słodkie... Bardzo dziękuję za komentarz.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

puma86 04 kwietnia 2010 Przepis super !! Szybciutkie ciasto , smak niesamowity a goście zaskoczeni smakiem :))
Ja zamiast orzechów dałam płatki migdałowe i nie sypałam cukrem pudrem , ponieważ pod kruszonkę zrobiłam "pierzynkę " z ubitych białek ( które i tak nam zostają ). WYSZŁO SUPER !!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń