Do góry

Dania główne Przepis na:

Lazania z mięsem.

Lazania z mięsem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1069 Ocena: 11266

Dodano:

Odsłon: 761

Klasyczna lazania z mielonym mięsem, bez sosu beszamelowego. Jest to danie sycące. Przepis jest na 4 porcje.

Składniki

  • mięso wieprzowe mielone 80 dag
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 4 ząbki
  • pieczarki 3 szt.
  • przecier pomidorowy 4 łyżki
  • pomidory krojone z puszki
  • olej 100 ml
  • makaron lasagne
  • ser żółty 4 plastry
  • Szczypiorek
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki i dusimy aż puszczą wodę.

  2. Dodajemy mięso mielone, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, chili i papryką.

  3. Gdy mięso się już zarumieni dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. Przed końcem smażenia, smażymy na dużym ogniu w celu wyparowania wody.

  4. Formę smarujemy masłem, obkładamy plastrami makaronu lasagne. Układamy warstwę mięsa.

  5. Nakrywamy warstwą makaronu lasagne, układamy drugą warstwę mięsa i przykrywamy mięso warstwą makaronu lasagne. Na wierzch układamy warstwę mięsa i wstawiamy formę do piekarnika.

  6. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach Celsjusza. Po 30 minutach pieczenia układamy warstwę plastrów sera żółtego, posypujemy drobno pokrojonym szczypiorem i ponownie dopiekamy przez 3-5 minut, aż rozpuści się ser.

  7. Upieczoną lazanię wykładamy na talerze i konsumujemy.

  8. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń