Do góry

Dania główne Przepis na:

Lazania z mięsem mielonym i sosem pomidorowo-warzywnym

Lazania z mięsem mielonym i sosem pomidorowo-warzywnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 2443

Dodano:

Odsłon: 224

Lazania prawie klasyczna - z sosem mięsno - pomidorowym, serem i beszamelem. Ja do swojej wersji dodaję do sosu jeszcze dodatkową porcję warzyw - cukinię i marchewkę.

Składniki

  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 1 kg mięsa (wołowo-wieprzowe)
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 puszka krojonych pomidorów pomidorów
  • 1 łyżeczka oregano,
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka rosołku
  • 1 szklanka mleka
  • sól, pieprz, duża szczypta gałki muszkatołowej
  • 150 g sera żółtego
  • 2/3 opakowania płatów do lazanii
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek posiekać, marchewkę obrać i pokroić w kosteczkę, lazanię pokroić w drobną kostkę ( albo zetrzeć na grubej tarce).
    Na patelni rozgrzać olej - dodać cebulę chwilę podsmażyć aż się zeszkli, dodać marchewkę i czosnek, smażyć 10 minut, dodać cukinię i smażyć kolejne 10 minut, mieszając co jakiś czas.
    Warzywa przełożyć do miski.

  2. Na patelnię dodać mięso, i smażyć rozdrabniając łyżką przez ok 10 minut, aż się wytrąci woda i trochę odparuje, do mięsa dodać warzywa, passatę i pokrojone pomidory, oregano, sól i pieprz, smażyć ok 5 minut.

  3. Przygotować beszamel: W garnku rozgrzać masło, dodać mąkę i rozmieszać ( najlepiej za pomocą trzepaczki) dodać rosołek i mleko, dobrze rozmieszać, żeby nie było grudek mąki, gotować aż zgęstnieje, na koniec dodać gałkę, sól i pieprz do smaku.
    Ser zetrzeć.

  4. Przygotować formę prostokątną do zapiekania, na dno wyłożyć trochę beszamelu i rozprowadzić, wyłożyć płaty lazanii, na lazanię wyłożyć 1/3 sosu mięsno-warzywnego, równo rozprowadzić, posypać trochę serem, ułożyć płaty, na płaty kilka łyżek beszamelu i rozprowadzić tak żeby pokryć cienką warstwą płaty,czynność powtórzyć jeszcze 2 razy, tak, żeby były 3 warstwy sosu i na wierzchu płaty lazanii, wierzch polać beszamelem. Zakryć całość folią aluminiową, i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok 50 minut, 10 minut przed końcem zdjąć folię i posypać serem, zapiec wierzch.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń